Skatteekspert: Dette kan Røkke tjenne på flyttingen

Kjell Inge Røkke vil save millioner i formuesskatt og kan negotiate om egen skatt with the authorities in Switzerland.

Kjell Inge Røkke kan spare shop summer på lavere satser for formuesskatt og utbytteskatt i sitt nye hjemland.

It caused strong reactions when one of Norway’s richest men, Kjell Inge Røkke, announced on Monday that he had moved to Lugano in Switzerland.

I et brev stylet til «medaksjonærer og medarbeidere» oppgir han ikke skattefordelene som grunn.

– Men det perbejas helt klart som en skattemessig flytting og et varsku om formuesskatten, sier Ole Gjems-Onstad, tax expert and professor emeritus at BI.

Den rødgrønne regjeringen øxte formuesskatten fra 0.85 procent til 1.1 procent for dem med formuer over 20 million kroner. At the same time, kuttet de i den so-called verdsettelssrabatten på aksier, bolig- og nårseiendom og driftsmidler fra 45 persent til 25 persent. Det means at man må skatte på en torre andel av verdiene man sitter på.

I 2020 var Røkke en av Norges nest støre skattebetaler, bak laksearving Gustav Magnar Witzøe. Since 2012, it has paid out approximately 1.2 billion kroner and more.

Må betale 1 million i formuesskatt hver dag sården rundt

Så hvor mye penger kan Kjell Inge Røkke spare på å flytte til Sveits?

Det regnestykket er todelt. Det ene er hva han vil spare på ikke å å å å betale norske skattesatser på formue og utbytte.

I 2020 hadde Røkke en ligningsformue på 19.6 billion kroner in 2020 if DN.

– With a careful guess, it could be at least 25 billion kroner. Det vil bety en formuesskatt på 275 million kroner and the year. For å dekke dette, må han ta ut corresponding i utbytte. It means that he will also have to pay 150 million in utbytteskatt, said Gjems-Onstad.

– Eller for å si det englet så må han betale 1 million kroner i skatt grunnet formuen hver dag hele sården, sier han.

Individual Autoler

Det er uklart hvor mye Røkke vil matte betale i Sveits. I Lugano ligger formuesskatten på 0.3 percent av de same verdene, according to Finansavisen.

NRK refers to an overview from the Transforma consultancy company. According to den ligger formuesskatten i Røkkes nye hjem i Ticino på 0.48 percent for a form over 52 million kroner.

I Norge ligger den til menligning på totalt 1.1 procent på formue over 10 million kroner. If you start from 2019, you have saved 120 million kroner just for the lower formuesskatten, writes NRK.

Men sveitsiske authorities har ogsse særegne skatteregler for utlendinger som flytter til landet. In addition, inggår de individual skatteavtaler med personer som flytter til landet.

– Men han kan expecter å beteler significantly mindre enn i Norge, gejems-Onstad stated.

Kan selge aksier uten skatt

Det andre delen av skatteregnestykket handler om hva Røkke kan tjene på å selge aksier etter å ha bodd fem år i Sveits. Etter fem års botid, tregn man ikke lenger å verhde seg til norske skatteregler. I Norge må man skatte 35 procent av verdistingen når man selger aksier. Switzerland has zero tax on this.

– Det er anslått at Røkke har en formue på rundt 45 billion kroner per day. Hvis man antar at to-tredjedeler av dette er unrealisert gejssin, så meaner det at han vil slippe å betale skatt på verdier corresponding to 30 billion kroner, sier Gjems-Onstad.

Han obdreler at dette er et tängk ansemel, og han mener det er lite tolling at Røkke sverder å selge seg i stort monn ut av sine selskaper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *