Forskere släg alarm om heatebølger i Mediterraneo

Det er ikke bare på land det har vært farlig varmt i sommer. Forskere visir til marine hetebølger og släg alarm om modenen i deler av Mediterranean.

Egyptian tourists live on Cleopatra Street, in the middle of Marsa Matruh, 430 kilometers northwest of the city of Cairo. Mens ferierende nyter Mediterranean sommervarme, advarer klimaforskere om at hetebølger til sjøs har dire konsektionen for lifet i havet.
Publish Publish

In the eastern Mediterranean, the temperature is 31 degrees in the summer. Mange badegjester koser seg of course over high sea temperatures, men dyr og planter under the surfacen plages av de «marine heatebølger». Dette er i verlätt en snikende mijlokatastrofe, advarer researchers.

Mens sommerens extreme varme på land utløste store overscrifter, har det vært liten attällen om temperaturen i have. But recently, experts have reported temperatures of 3 and 5 degrees Celsius above normal in several places in the Mediterranean.

– Vi presser systemte for hardt, sier Joaquim Garrabou, forsker v ICM (Institut de Ciències del Mar) in Barcelona, ​​​​to nyhetsbyrået AP.

– Vi må gøre noe med klimaspørsmålet så raiskt som mulig.

Palestine nyter stranden langs Mediteranean i Gaza by en deisken augustdag. Men increasing vanntemperaturer uroer klimaforskere, som sier at de höge temperaturene gir dire konsekciyon for lifet i havet.

Up to 45 meters

Together with colleger harrabou studied marine heatwaves in the Mediterranean in the years 2015 to 2019. Det var fem år på rad med så varmt vann at det leder til MME – en englsk forkortelse for Mass Mortality Events, ie massevød i vannet.

– Masseöden affected tusenvis av kilometer between kystlinje, fr havoverflaten ned en klifde på 45 meter, scriver proskerne in en rapport publicsert in tidskriftet Global Change Biology.

Rundt 50 arter, includ koraller, sumper og tang, ble rammet.

The situation in the eastern Mediterranean basin is assessed as particularly serious.

Gil Rilov, a marine biologist at the IOLR (Israel Institute of Oceanographic and Limnological Research) in Haifa. Den izraelische havneby ligger langs kysten i öst, ved en strekning from Turkey i nord til Egypt i sør, hvor the situation ässä er verst.

– Dette er absolut det varmeste av Mediterranean varme arael, sier han til nyhetsbyrået AP.

Under heavy pressure

Rilov sier at selv om mange arter har survivedd så langt, er de under hardt press.

– Temperaturene som artene er utvodno med, präststis hver eneste sommer, presiserer han.

Marine hetebølger er caused by havstrømmer som bygger opp areas med varmt vann. Værsystemer og varme i atmospheren contributes ogse til å å å vanets temperatura. Og akkurat som hetebølgene på land, er de marine hetebølger lenger, værkjere og mer intense på grunn av manneskeskapte klimaendringer.

Garrabou påpeker at hav har tjent planeten ved å absorbere 90 % av jordens söderfdsvarme and 30 % av karbondioksid som slips ut i atmospheren ved production av coal, oil og gass. Havet har dermed protégé planeten mot enda tüfere klimaeffekter.

– Dette var mulig fordi vi hadde sunne timanner i havet, men nå ser vi usunne og dysfunctionnelle timanner, advarer han.

Folk kjøler seg ned på Puerto de Sagunto-stranden i Øst-Spania på en av august mange varme dager. Men det er ikke bare på land det er hetebølger, scientists advarer nå om at vanntemperaturene stiger jevnt og trutt – en threatl mot artsmangfoldet i Mediterraneo.

Må få greater protection

Jordens klimagassspälling vil möte mitnen drastisk hvis havoppvarmingen skal mitnen. Havforskere etterlyser ogås vilje hos authorities til å protecte torøre havmørder mot human activities, som fiske. Beskyttelse vil gi arter en chanse til å komme seg og til å trives.

Forskerne mener at rundt 30 procent av Mediterranian burde vernes, i dag er bare about 8 procent vernet.

Det the researchers nå ser skje i det östligste Mediterranean, gir et varsel om hva som som främmend vil skje westover, rund land som Italia og Spania, der situen ikke er er like ille.

Garrabou og Rilov mener at politikere stort sett ikke er klar over modenden til Mediterraneo og befültenien av endringene.

– Det er vår jobb som researchers å proprietary dette til politikerne, slik at de får et baselagal for sine decisions, sier han.

New science shows that the sea surface temperature in the Mediterranean has increased by 0.4 C every year between 1982 and 2018. On an annual basis, it has increased by around 0.05 C in the last year – and there are no signs that the development is slowing down.

Publish

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *